Böcker

Böcker skrivna av Martin Melin

Utöver polisyrket och Tv-karriären, är Martin Melin en erkänd författare. Totalt har Melin gett ut tre böcker, och fler väntas komma. Här summerar vi Melins litterära verk.

Coola pappor: En bok om män och föräldraskap

År 2011 utkom boken Coola pappor (Forlum förlag) vilken markerade starten för Martin Melins författarskap. Boken, som fungerar som en slags guide för nyblivna pappor, föddes ur Martins egen frustration över att inte vara tillräckligt engagerad och närvarande med sina två barn.

Det var i och med en händelse med sin dotter, som Martin Melin insåg att det fanns ett behov av förändring i hans faderskap. Efter skilsmässan med barnens mamma, hade Martin Melin en dag sin fyra åriga dotter på besök. De skulle ha en mysig dag tillsammans och inför besöket hade Melin köpt hämtmat från McDonalds och hyrt Snövit på dvd. Men en stund inpå kvällen ber dottern gråtandes om att få åka hem till mamma. Martin insåg då att han var tvungen att förändra sin relation till barnen och bli mer intresserad.

Coola Pappor är boken som delar med sig av insikter och tankar kring föräldraskap och papparollen i synnerhet. Boken fick vid boksläppet ett varmt mottagande av såväl publiken som kritiker. Martin Melin har även drivit en blogg med samma namn där han behandlar ämnet papparollen.

Status 12

Coola pappors framgång gav Martin Melin blodad tand. Fler böcker skulle komma, och år 2013 utkom Martin Melins skönlitterära debutroman Status 12 (Förlag Bonnier Pocket). Inte helt oväntat, utspelar sig romanen i en polismiljö och den nyexaminerade polismannen Thomas Hallgren utgör bokens huvudperson.

När Thomas Hallgren börjar sitt första jobb som polis på Norrmalms polisstation, inser han snart att polisutbildningen inte förberett honom inför polisyrkets verklighet och de moraliska frågor och dilemman som medföljer. I och med en utryckning för att stoppa ett huliganbråk blir Thomas vittne när hans chef misshandlar en av huliganerna. Misshandeln blir filmad, och videon får stor uppmärksamhet i medier vilket resulterar i att en internutredning inleds. Thomas börjar ifrågasätta sin omgivning och sitt yrkesval, och gränsen mellan rätt och fel suddas allt mer ut.

Brott kan ej styrkas

År 2015 kom uppföljaren till Status 12, nämligen Brott kan ej styrkas (Forum förlag). Polismannen Thomas Hallgren är tillbaka, och har nu arbetat på Norrmalms polisstation i ett och ett halvt år. Han har blivit mer varm i kläderna, men känner sig frustrerad över den byråkrati som råder vilken hindrar poliserna från att utföra sina arbeten. Privatlivet kantas av flera problem och hans äktenskap är på väg att upplösas. Samtidigt undersöker Thomas vad som egentligen pågick under de åren hans far arbetade som polis.

Precis som i föregångaren Status 12, får vi här följa Thomas i sin vardag som polis, där moraliska dilemman tvingar honom ta flera ställningstaganden. Bokserien ger en intressant insyn i polisens vardag och belyser de problem som är utmärkande för polisyrket. Båda dessa böcker fick positiva bemötanden av publik såväl som kritiker.

I skrivande stund arbetar Martin Melin på sin fjärde bok. Vi väntar med spänning på boksläppet och hoppas på ännu fler böcker i framtiden!

Martin Melin har skrivit flera böcker