Expedition Robinson

Expedition Robinsons historia

Bakgrund

Martin Melin vann som bekant den allra första upplagan av Expedition Robinson någonsin. Tv-programmet har sedan starten 1997, växt i popularitet och formatet har sålts till över 40 länder. Detta gör Expedition Robinson till ett av de största svenska programmen någonsin. Här kan du läsa om Tv-programmets otroliga historia.

Expedition Robinsons upplägg är välkänt för många: programmet går ut på att 16 deltagare, uppdelade i två lag, tävlar i olika psykiska och fysiska tävlingar på en öde ö, nästan utan tillgång till mat. Genom utröstning skickas en efter en av de tävlande hem tills en enda vinnare kvarstår. Denne vinner en summa pengar samt den så kallade Robinsonstatyetten.

Tv-programmets format utvecklas av engelsmannen Charlie Parsons, år 1994. Tanken var att programmet skulle gå under namnet ”Survive” men programmet refuserades av de brittiska Tv-bolagen, som istället köptes upp av det svenska produktionsbolaget Strix. År 1997 sände SVT den första upplagan av Expedition Robinson någonsin, och resten är som man säger, Tv-historia!

Starka reaktioner

Få Tv-program har blivit så omtalade och kritiserade av den svenska publiken såsom Expedition Robinson blivit. Redan innan premiären av Expedition Robinson hade programmet piskat upp ett rejält uppror hos det svenska folket, då det uppdagades att deltagaren Sinisa Savija, den förste att röstas ut, hade begått självmord en månad efter hemkomsten.

På grund av programmets upplägg där de medverkande tvingas rösta ut sina lagkamrater fick programmet skarp kritik och kallades bland annat för ”mobbnings-Tv” och ”vuxenmobbning” av såväl publik, psykologer och debattörer. På grund av den massiva kritiken från omgivningen, tvingades Tv-bolaget avbryta programmet för att klippa om det. Fiaskot vände till att bli megasuccé, och år 2000 hade programmet rekordsiffror då hela 4 050 000 såg finalen.

Martin Melins medverkan

År 1997 deltog Martin Melin i den allra första upplagan av Expedition Robinson. Programmet spelades in på ön Babi Tengah i Malaysia, och programledare var Harald Treutiger. Martin Melin utmärkte sig bland deltagarna och blev tidigt en favorit hos Tv-publiken.

Melin, då 30 år gammal, ingick i lag Nord. Trots goda prestationer, förlorade laget de flesta tävlingarna vilket resulterade i att de ofta hamnade i öråd. Melin klarade sig dock från eliminering utan större problem, och besegrade tvåan Kent Larsen i finalen genom att vinna både frågesporten och plankan.

Expedition Robinson idag

Programmet har sänts i totalt 16 upplagor i Sverige, senast år 2015 under namnet Robinson – Love Edition. Programmet, som utspelade sig på ön Koh Rong i Kambodja, producerades av Tv-kanalen Sjuan och programledare var Linda Lindorff. Nytt för det året var upplägget som fokuserade på romantik och relationer. Deltagarna, som alla var singlar mellan åldrarna 20-40, tävlade i par bestående av en man och en kvinna. Vinnarna blev Dan Spinelli Scala och Jennifer Elgeryd.

Expedition Robinson utspelar sig på vackra öar