Polisyrket

Polisyrket – något för dig?

Polisyrket är ett meningsfullt men krävande arbete. Våld och hot hör vardagen till men också glädje och variation. Poliskåren har som syfte att skapa och upprätthålla tryggheten samt minska brottsligheten i samhället. Det är en ansvarsfull och krävande uppgift och därför ställs också höga krav på dem som söker in till polishögskolan.

För att kunna söka till polisutbildningen ska bland annat följande krav vara uppfyllda. Du ska:

  • vara svensk medborgare
  • ha fyllt 18 år
  • inneha giltig svenskt B-körkort. Automat godkänns ej
  • inneha grundläggande behörighet
  • vara simkunnig
  • uppfylla fysiska krav
  • uppfylla psykiska krav
  • uppfylla medicinska krav
  • genomföra en godkänd säkerhetsprövning.

Om du blir antagen väntar en intressant och utvecklande utbildning som många poliser beskriver som den roligaste perioden i sitt liv.

Minnen från barndomen

Vem minns inte det populära spelet Tjuv och Polis? Kultspelet som är utgivet av Alga har gett oss alla fina spelminnen för livet. Likaså var det en populär lek bland barn. Nuförtiden kan du hitta liknande spel fast i annat format, bland annat i slotspelet Bobby 7. Det och många fler spel hittar du hos Casinobonus24.se.

Martin Melin – En av Sveriges mest kända poliser

Som Sveriges rikspolis, har Martin Melin blivit polisens ansikte utåt. Glammiga tillställningar och kändismingel utgör en stark kontrast mot den tuffa och dramatiska vardagen som polisman. I en intervju med svenskpolis.se berättar Melin att han är ständigt medveten om sin roll som företrädare för den svenska poliskåren. Han säger att ett snedsteg skulle kunna resultera i löpsedlar vilket i sin tur skulle påverka den svenska polisens anseende negativt.

År 2016 kan Martin Melin fira att han arbetat 25 år inom den svenska poliskåren. Trots sin författarkarriär, glamorösa TV-erbjudanden och andra uppdrag inom media har Melin förblivit sitt yrkesval trogen. Martin Melin är ett exempel på att det går att kombinera kändislivet med ett krävande yrke i samhällets tjänst över tid, utan att tappa fotfästet.

Tips till dig som funderar på att bli polis

Om du tycker att polisyrket verkar spännande och, precis som Martin Melin en gång gjorde, vill söka in till polishögskolan, så har vi ett par tips till dig här.

Polisyrket innebär att arbeta med människor. Prova gärna om det passar dig genom att prova att arbeta med människor i ett annat arbete innan du söker in till polishögskolan. Exempel på sådana arbeten kan du finna inom skola, vård och omsorg. Du kan till exempel hitta dem på ett ålderdomshem eller inom vården.

Polisarbetet är roligt men samtidigt kan det vara hårt arbete och tuffa arbetsförhållanden. Hot och våld är vardag men även glädje och positivt bemötande. Polisen träffar många utsatta människor. Det är viktigt att i de situationerna kunna vara empatisk men också kunna hålla distans, annars orkar du inte med polisyrket i längden. Tänk efter om du kan tänka dig att arbeta som polis och hör efter vad det kan innebära innan du söker in till polishögskolan.

Om du väl bestämt dig för att bli polis är det bra att ta reda på hur rekryteringen går till. För att bli antagen krävs att du är i god fysisk form. Du behöver också vara mentalt stark för att klara dig igenom utbildningen samt även för att arbeta som polis, den dag du är färdigutbildad.

Polisyrket är ett roligt men tufft arbete